Henkilökohtainen kehitys,  Hyvinvointi,  Menestys,  Yleinen

Välittäminen ja sen rajallisuus: kuinka olla piittaamatta

Välittäminen ja välittämisen rajallisuus – liika välittäminen uuvuttaa

 

Raikkain teos, jonka olen vuoden sisällä kuunnellut on Mark Mansonin The subtle art of not giving a fuck. Kirja on myös julkaistu suomeksi nimellä Kuinka olla piittamatta paskaakaan. Henkilökohtaisesti suosittelen englanninkielisen version kuuntelemista jos kielitaito löytyy, sitä oli hauska kuunnella. Tästä pääset kuuntelemaan pätkän kirjan englanninkielisestä audioversiosta!

Kirjan tyyli ei välttämättä sovi sinulle, jos räikeä musta huumori ei iske. Ja kuten kirjan nimestä voit päätellä, käytetään siinä jos jonkin verran voimasanoja. Sisältö on kuitenkin hyvää ja värikästä, ellei jopa nerokasta. Suosittelen!

Mark puhuu kirjassaan välittämisestä ja välittämisen rajallisuudesta. Ihmisen ei ole hyvä, mahdollista eikä tarpeellista välittää kaikesta ympärillään – se ei ole avain onneen. Välittäminen ei ole ole täysin yksinkertaista. Päinvastoin, jos välitämme kaikesta me väsymme. “Fucks don’t grow on trees” ja “We all have a limited fucks to give” ovat lauseina jääneet mieleeni.

Kirja tarjoaa ikäänkuin päinvastaisen näkemyksen itsensä kehittämiseen ja positiiviseen ajatteluun – kuitenkin tarjoten hyviä työkaluja itsensä kehittämiseksi. Se tarjoaa työkaluja siihen, kuinka voit oppia olla välittämättä paskaakaan – sillä ihmisen välittämisen kapasiteetti on rajallista. Meidän on valittava ne asiat, joista eniten välitämme ja joihin eniten panostamme. Välittämisen rajaaminen ei ole välinpitämättömyyttä, päinvastoin! Rajaaminen mahdollistaa aidon välittämisen ja vastuun kantamisen itselle tärkeistä asioista, sillä “We all have a limited fucks to give”.

Markin ajatus vastuun kantamisesta todella vaikutti elämääni. Se avasi aivan uuden perspektiivin, joka jollain tavalla vapautti minut pystyin olemaan oma itseni täysin uudella tavalla. Kirjan kuuntelemisesta on kulunut jo tovi ja käytin tätä julkaisua kirjoittaessani vanhoja muistiinpanojani kirjasta elokuulta 2018.

välittäminen

 

Elokuussa 2018 kuvailin kirjaa näin:

“Kirja sopii ihmiselle joka ei tavallisesti jaksa kiinnostua kuuntelemaan tai lukemaan self-help kirjallisuutta sisältäen mukavan annoksen mustaa huumoria sekä hyviä arjen vinkkejä ammattimurehtijalle. Tämä on kirja, jonka tulen varmasti kuuntelemaan useampaan kertaan joka kerta sisäistäen jotakin uutta. Ensimmäisellä kerralla koin helpottavia ahaa-elämyksiä, jotka paransivat elämänlaatuani huomattavasti. Etenkin ajatus siitä, että olemme vain vastuussa omasta ajattelustamme ja toiminnastamme todella selkeentyi minulle teoksen avulla.”

Kirjan luettuani minulle todella konkretisoitui se, että voin kantaa vastuun ainoastaan omasta käytöksestäni ja ajatuksistani. On sula mahdottomuus vaikuttaa toisen ihmisen ajatuksiin. Olin tiedostanut nämä asiat jo pitkään loogisella tasolla, mutta Markin kirja auttoi minua ymmärtämään asian syvällisemmin. Sisäistämään sen.

välittäminen ja sen rajallisuus

Aiemmin vastuun kantaminen oli minusta pelottavaa, sillä se vei minut välillä jaksamiseni äärirajoille. Yritin kantaa vastuun kaikesta ja kaikista, joka sitten lähti tuottamaan päinvastaisia tuloksia. Lähdin lopulta välttelemään oman vastuuni kantamista, sillä pienikin pisara lisää vastuuta olisi saattanut katkaista kamelin selän. Liika välittäminen oli vienyt minut äärirajoille.

Markin kirja todella auttoi minua syvällisemmällä tasolla ymmärtämään sen, ettei kaikesta voi tai pidä välittää. Kun lopulta päästin irti siitä, etten enää yrittänyt kantaa vastuuta muiden käytöksestä, ajatuksista ja nanohiukkasten leijailusta ilmakehässä, vapautui älytön määrä energiaa oman vastuuni kantamiseksi.

 

Irti päästäminen vaati sitä, että päästin irti kontrollista todella monessa asiassa. Mikä ei ollut entiselle kontrollifriikille ihan helppo juttu.

 

Mutta se kannatti – ja suuresti. Mielikuvani vastuusta muuttui täysin.

Vastuunkanto ei enää pelottanut, sillä se ei enää tarkoittanut kaikkien osapuolten vastuiden kannattelua joka tilanteessa ja lyyhistymistä sen paineen alla. Vaan vastuuta pelkästä omasta toiminnasta – taakkani keveni abouttiarallaa 100000000000 kiloa. Vastuu muuttui möröstä mahdollistajaksi.

Kun ymmärtää sen, että vastuun kantaminen omasta toiminnasta avaa mahdollisuudet tehdä juuri niitä asioita mitä haluaa, syttyy aiemmin vastuuta pakoillun ihmisen pään yllä valtava hehkulamppu. Vastuun kantaminen ei enää näyttäydy pelottavana peikkona, vaan jopa innostavana asiana! Mahdollistajana! Ensi askeleina omaa menestystä ja hyvinvointia kohti!

välittäminen

Vastuun kantaminen antaa sinun muovata elämästäsi juuri sinun näköisesi, sillä kun kannat vastuun omista valinnoistasi mikä vain on mahdollista. Kun kannat vastuun omasta toiminnastasi, sinä voit todella päättää mitä teet. Silloin ohjaat laivaasi juuri siihen suuntaan, minne haluat sen menevän. Toki elämän tuulet aina puhaltavat, yllättäviä tilanteita ja haastavia realiteetteja tulee vastaamme tasaisin väliajoin. Aina emme voi heti vaikuttaa kaikkeen ja joskus on hyvä antaa tomun laskeutua rauhassa.

Useimmiten voit kuitenkin jollain tavalla vaikuttaa omaan tilanteeseesi ja ajatteluusi tilanteesta. Voit valita asenteesi ja lähestymistapasi.

 

Tämä on ihmisyyden lahja sekä kirous – päätä siis kaivaa paketointitarvikkeet esille ja ryhdy hommiin!

 

Sinä päätät mitä opiskelet seuraavaksi. Sinä päätät millaisilla energioilla ympäröit itsesi ja millaisen käytöksen sinä hyväksyt ja mitä et. Sinä vedät omat rajasi. Sinä päätät sen, millaiseksi tulet ja mihin elämässäsi tähtäät. Sinä päätät sen, kuinka reagoit ja miten suhtaudut elämän haasteisiin. Sinä päätät myös sen, kohteletko itseäsi itsemyötätuntoisesti vai syyllistätkö itseäsi menneisyyden tapahtumista. Sinä päätät sen, nousetko takaisin ylös vai jäätkö maahan makaamaan.

Useiden hyvien, itseäsi tukevien päätösten ja päätöksiin tähtäävän toiminnan jälkeen on vain ajan kysymys, milloin hyvä elämässäsi lisääntyy. Ottaessasi vastuun omasta elämästäsi voit vapautua ja saavuttaa suuria asioita! Ottaessasi askeleen, oli se miten pieni tahansa, kohti itsesi näköistä elämää päivittäin – lähestyt henkilökohtaista menestystäsi vääjäämättä. Ole valmis ottamaan vastaan kaikki se hyvä, joka on tulossa sinua kohti. Sillä sinä olet kaiken sen hyvän arvoinen, mitä hyvät valintasi elämääsi tuovat.

Yksi tapa lisätä hyvää elämään on manifestointi! Lue lisää manifestoinnista vierailevan kirjoittajan, Jennan, julkaisusta.

välittäminen on rajallista

Motivaatioa, myötätuntoa, tsemppiä, onnea ja jaksuhaleja sinulle päin lähettäen,

Emppu Koo

psst! Alkuperäinen teksti kirjoitettu 16.3.2020,  teksti päivitetty 29.7.2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *