sairastelukierre
Henkilökohtainen kehitys,  Hyvinvointi,  Sairaus,  Yleinen

Sairastelukierre, sisäilmaongelmat ja ammatillinen kuntoutus – apua hankalaan tilanteeseen

Sairastelukierre alkoi syyskuussa 2019

Ensimmäinen neljän viikon mittainen yskäruljanssi oli syyskuussa 2019 – sairastelukierre sai alkunsa. Siitä on nyt kulunut vuosi. Vuoden päivät olen sairastanut lukuisia infektioita ja terveät aikakaudet tautien välissä ovat olleet lyhyitä. Täysin tervettä ja kivutonta päivää en muista tuolta ajalta, enkä ole siinä pisteessä vieläkään. Nyt syyskuussa 2020.

Diagnooseja on tullut laidasta laitaan: allerginen astma, refluksitauti, epäily astman puhkeamisesta, mykoplasma, keuhkoputkentulehduksia, kurkunpääntulehduksia, poskionteloiden tulehduksia, limakalvoturvotusta, infektioastma, kielen rasitusvamma, määrittämätön ylähengitystieinfektioita, allergisia reaktioita, keuhkoputkien ahtaumia… Näin nyt päällimmäisinä mieleen jääneitä.

Ajattelin pitkään, että sairasteluni johtui uudesta työstä päiväkodissa, sillä aikuisen vastustuskyvyn kestää kehittyä päiväkotimaailmassa lasten taudeille sopivaksi. Kyllä osittain sairaudet työstä johtuivatkin, mutta kokonaisuus paljastui monimutkaisemmaksi. Sairastelu paheni marraskuussa 2019 ja jouduin jäämään pidemmälle sairaslomalle. Kärsin pahasta yskästä, kuumeesta ja lämpöilystä, hengenahdistuksesta ja allergisista reaktioista. Pelottavin kokemus oli yhtäkkinen kielen turpoaminen maapähkinästä, jolle en koskaan ole ollut allerginen. Pisimmillään minulla oli lämpöä kuukauden putkeen.

 

Kotona oleminen pahensi oireita

Useampi kuukausi vierähti ohi niin, että olin todella huonossa kunnossa. Kävely hengästytti, hikoilin aivan älyttömästi ja sykkeet huitelivat korkeissa lukemissa. Sairaslomaa sain viikon tai parin pätkissä ja kokeiltiin useita eri lääkkeitä. Minua tutkittiin laajasti ja löytyi tiettyjä asioita, mutta onneksi ei toistaiseksi vakavampaa.

Kesän tullessa tulimme aviopuolisoni mökille. Huomasin oloni helpottuvan, mutta ajattelin ensin kyseessä olevan psykosomaattisesta ilmiöstä. Oli mukava päästä pois neljän seinän sisältä ja koin siitä suurta helpotusta. Menin takaisin kotiin ja sain ensimmäisen keuhkoputken ahtauman. Kuntoni romahti uudestaan.

Tulimme toistamiseen mökille ja oloni koheni taas. Ajattelin sen johtuvan uudesta lääkkeestä. Menin kotiin, oireet pahenivat taas. Nyt hälytyskellot soivat – tässä täytyi olla jotain mätää. Palasimme tovin jälkeen mökille ja oloni koheni taas. Nyt vietimme mökillä pidemmän ajanjakson ja ensimmäistä kertaa tervedyin siihen pisteeseen, että pystyin urheilemaan. Oli kesäkuu 2020. Pystyin harrastamaan hengästyttävää urheilua ensimmäistä kertaa yli puoleen vuoteen!

 

sairastelukierre

 

Koti paljastuu yhdeksi sairastuttavista tekijöistä puhtaasta sisäilmaraportista huolimatta

Pyysin taloomme sisäilmamittausta ja sen saimme, mutta raportti oli puhdas. Se tehtiin tosin kahdesti, sillä toinen meni kuulemma “jotenkin pieleen”. Ajattelin ensin, että no, kai tässä on vain kyse huonosta tuurista ja ettei koti ole sairastuttava tekijä. Palasimme kotiin mittauksen jälkeen ja oireeni pahenivat taas huomattavasti, sain pahoja hengenahdistuksia ja uuden keuhkoputken ahtauman.

Tässä vaiheessa vakuutuin siitä, että koti on yksi minut sairastuttavista tekijöistä ja palasimme mökille. Joka kerta kun palasin kotiin, oireilu iski pahempana vasten kasvoja. Viimeiset kerrat kun menin kotiin, oloni muuttui sisällä niin tukalaksi, että jouduin oleilemaan parvekkeella. Hengitystiet ja poskiontelot lähtivät turpoamaan heti sisälle mentäessä ja oloni muuttui erittäin tukalaksi. Vikana kertana kun kävin asunnossa, minua alkoi oksettamaan.

Asunnossamme lattia on noussut kuprulle. Vanhan muovimaton päälle on ilmeisesti asennettu vinyylilankku väärin, se ei pysy kunnolla kiinni vaan lattiassa on kohoumia. Tämä on asia, joka aiheuttaa osalle ihmisistä hankalia oireita, sillä lattian alta voi erittyä haitallisia kemikaaleja sisäilmaan. Kupruissa voi myös olla kosteutta, jonka takia sinne voi kertyä hometta. Ilmoitimme asiasta pariin kertaan, sitä ei korjattu.

Kysyin neuvoa Allergia-, Iho- ja Astmaliitolta ja he kertoivat, etteivät kaikki sisäilmaongelmat näy sisäilmaraporteissa. Meidän talomme rakenteet olisi pitänyt tutkia ongelman luonteen vuoksi. Tässä vaiheessa olin kuitenkin niin kypsä ja sairastelukierre oli kestänyt niin kauan, etten enää jaksanut viedä asiaa eteenpäin. He myös kertoivat, että muut herkistymäni saattavat kadota kun pääaltistaja (asunto) poistuu elämästä, mutta että toipuminen voi olla pitkä prosessi.

Ainoaksi vaihtoehdoksi meille jäi muutto uuteen kotiin. Sairastelukierre on saatava katkaistua. Ilmoitin syyn irtisanomiselle vuokranantajalle. Olin jo aiemmin kertonut oireilevani asunnossa, mutta halusin sanoa siitä vielä uudestaan. Varmistuakseni siitä, että viesti varmasti menisi perille ja he ottaisivat sen vakavasti.

Olen erittäin pettynyt tähän tilanteeseen ja siihen, että sairastuttavia koteja ja rakennuksia on niin paljon. Tämä on itsenäistymiseni jälkeinen toinen terveydelle haitallinen koti. Ensimmäisessä sisäilmaan erittyi formaldehydiä vaatekaapista ja lattiasta, johon sekä minä että puolisoni reagoimme. Yläasteeni oli paha homekoulu, joka suljettiin remonttia varten pian valmistumiseni jälkeen homeongelman takia. Tiedän useita henkilöitä, jotka ovat herksityneet homeelle pahasti työskenneltyään homeisissa rakennuksissa. Sisäilmaongelmat eivät ole leikin asia.

 

sairastelukierre

 

Apua sisäilmaongelmaan, hengitystieoireisiin ja elämäntilanteeseen

Lääkärit epäilevät, että minulle on nyt puhjennut aikuisiällä astma. He otaksuvat, että triggerinä sairastumiselle on sisäilmaongelmat. Lisäksi minulla diagnosoitiin refluksitauti. Sairastelukierre johtuu ilmeisesti useammasta asiasta. Astman ynnä muun jatkuvan hengitystieoireilun ollessa minulle uusi asia, olen etsinyt eri väyliä saada apua ja ohjausta sopeutuakseni uuteen elämäntilanteeseen. Alla lista paikoista, joista olen saanut apua tilanteeseeni:

  • Iho-, Astma ja Allergialiitto ry on auttanut minua kokonaistilanteen selvittämisessä ja heidän sivuillaan on paljon hyvää tietoa. Otin heihin yhteyttä sähköpostitse neuvonnan kautta, eli täältä
  • Vertaistukea ja käytännön vinkkejä Facebook-ryhmästä Sisäilmasta sairastuneet ry:n keskustelu
  • Tietoa sisäilmaongelmista Sisäilmasta sairastuneet ry:n Facebook-sivuilta
  • Psykoterapiasta. Keskustelu sairastelun herättämistä tunteista ja sen taakasta on ensisijaisen tärkeää
  • Ohjaamosta. Ohjaamo on alle 30-vuotiaille suunnattu sote-palvelu, joka auttaa työllistymisen, koulutuksen ja arjen asioissa. Olin ensin yhteydessä palveluohjaajaan, jonka jälkeen olin yhteydessä terveysohjaajaan. Sain paljon konkreettista tietoa mahdollisuuksista muun muassa ammatilliseen kuntoutukseen liittyen, sekä kokemuksen kuulluksi tulemisesta

 

sairastelukierre

Kohti uusia asioita, ammatillinen kuntoutus ja koulutus

Keskusteltuani Ohjaamon kanssa, sain tietoa ammatillisesta kuntoutuksesta sekä uudelleenkouluttautumisen mahdollisuudesta Kelan kautta. Se on mahdollista tilanteissa, joissa terveydentila vaikuttaa nykyisen ammatin harjoittamiseen merkittävästi. Saatuani koulun aikana hankalan olka- ja niskavamman, myöhemmin äänentuoton ongelman (joka pahentuu sairastelusta ja yskimisestä) ja nyt tämän kokonaisterveydentilan romahduksen, olen luultavasti oikeutettu uuteen koulutukseen Kelan tukemana.

Käytännössä minun ei siis tarvitsisi opiskella uutta ammattia uudestaan pelkällä opintotuella, mikäli Kela näkee minut oikeutetuksi uuteen koulutukseen terveydellisistä syistä.  Ammatillisesta kuntoutuksesta voit lukea lisää Kelan sivuilta. En ole aivan varma kuinka tämä prosessi käytännössä menee, sillä en ole vielä saanut prosessia käyntiin. Päivitän blogiin kuitenkin tilannetta tasaisin väliajoin.

Näkisin, että minun olisi mahdollista tehdä jotain rauhallista ja äänenkäytöllisesti maltillista toimistotyötä terveessä sisäilmassa. Minulla on sosionomin ja varhaiskasvatuksen opettajan koulutus, mutta tähän uuteen terveydentilaan sopivia töitä on hiukan vähemmän alan töitä tarjolla. Suureen osaan töitä sisältyy ohjauksellisia elementtejä (puhetyö), hoidollisia elementtejä (fyysinen työ) ja ikävä sanoa näin – terveet talot eivät ole itsestäänselvyys.

Olen terveempinä ajanjaksoina hakenut töitä järjestöistä ja erilaisista viestinnän tehtävistä yms, mutta päässyt vain yhteen haastatteluun. Se ei johtanut työllistymiseen. Muuten on työrintamalla ollut hiljaista. Enkä kyllä ole täysin varma siitäkään, onko tämä terveydentila vielä otollisinta aikaa palata täysipäiväiseen työelämään aaltoilevan ja hankalan sairauden vuoksi.

Korona on vaikuttanut työmarkkinoihin negatiivisesti, mutta samaten työllistymiseeni varmasti vaikuttaa puuttuva työkokemus hakemiini tehtäviin. Ja uskoakseni myös hedelmällinen ikäni. Siksi harkitsen uutta koulutusta, mikäli se on minulle mahdollista, muulla tavalla kuin pelkän opintotuen voimin. Nähtäväksi jää. Aivan ensiksi sairastelukierre on saatava katkeamaan.

 

Epävarmuudessa eteenpäin

Tuleva aika elämässä on täynnä uusia asioita. Terveydellisesti ja ammatillisesti. Nämä asiat vaikuttavat vuorostaan ihan kaikkeen. Minulla on kaikesta huolimatta melko rauhallinen olo ja etenen päivä kerrallaan. Pyrin tekemään mukavia asioita jaksamisen rajoissa ja rakentamaan uutta elämää uuden terveydentilan ympärille. Tämä on tavallaan täysin uusi alku. En tietty olisi tätä tietä itse valinnut jos olisin voinut tämän välttää, mutta sillä mennään mitä annetaan.

Priorisoin terveyteni ja jaksamiseni. Erilaisten harjoitusten keinoin olen huoltanut mieltäni ja olen sitä mieltä, että se on kantanut hedelmää. Olen kysynyt positiivisen mindsetin kysymyksiä itseltäni päivittäin. Olen keskittynyt siihen, mistä olen kiitollinen ja mitä hyvää on ympärilläni. Täältä voit seuraavaksi lukea positiivisen fokuksen julkaisun, jossa kerron, kuinka ylläpidän hyvää fiilistä arjessa vaikeuksista huolimatta.

 

Toivotan sinulle ihanaa viikkoa ja tsemppiä syksyn pimeneviin iltoihin,

Emppu Koo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *