Menestys,  Yleinen

Menestys ja oman polun löytäminen – kuka on menestyjä?

Menestys tuntuu olevan tänä päivänä paljon käytetty hittisana. Minulle menestys on kuitenkin yhä melkoinen mysteeri ja asia, jota tykkään pohdiskella. Se on asia, johon palaan usein ja useimmiten huomaan mielikuvani muuttuneen edellisestä pohdiskelukerrasta. Mitä menestys siis on?

 

Minulle menestys on sisältä ohjautuva kokemus. Rinnastan menestyksen onnellisuuden kanssa, mielessäni ne kulkevat käsi kädessä. Minulle menestynyt ihminen on sellainen, joka on seurannut sydämensä ääntä ja saavuttanut sillä omaa onnea. Omalla onnella tarkoitan niitä nimenomaan hänelle onnea tuottavia asioita.

Minulle menestys tarkoittaa rakkautta, suvaitsevaisuutta, kokonaisvaltaista hyvinvointia, perhettä, taloudellista toimeentuloa, muiden auttamisen mahdollisuutta ja omien intohimojen parissa työskentelyä. Mediassa “se tyypillinen menestyjä” tungetaan usein melko pieneen laatikkoon.

 

Menestykseen yhdistetään usein muun muassa raha ja maine. Menestynyttä ihmistä ihaillaan, kadehditaan ja arvostellaan. On lisäksi ilmeisen yleinen uskomus, että taloudellisesti menestyneet ihmiset olisivat jotenkin pahoja. Hyvin tienaavia, siihen tähtääviä tai rahasta avoimesti puhuvia saatetaan pitää ahneina ja pröystäilevinä.

Kuitenkin moni unelmoi hyvästä toimeentulosta, ehkä jopa rikkauksista. Raha ei poissulje ihmisen hyvyyttä – se ei tee kenestäkään automaattisesti pahaa. Ja jokaisella on oikeus sopivaan toimeentuloon. Voi olla melkoinen haaste tavoitella vaurautta, jos pelkää leimaantuvansa siitä puhuessaan.

Jos sinun menestyksesi tarkoittaa vaurautta, etsi ympärillesi ihmisiä jotka ovat valmiita puhumaan vauraudesta!

Ihmisiä, jotka innostuvat siitä ja haluavat sitä itsekin. Sinun toiveesi vaurastumisesta on herkkä ja aito ja ansaitsee tulla kuulluksi sitä arvostavassa ympäristössä. Aivan kuten kaikki muutkin toiveesi.

Nostin raha-asian esille tässä yhteydessä siksi, että moni toivoo vaurastumista ja kokee rahan olevan tärkeä osa menestymistä. Kuitenkin vaurastumiseen ja rahaan liittyy paljon mystiikkaa ja stigmaa. Joissain piireissä rahasta puhumista paheksutaan. Jos toivot vaurautta, opettele puhumaan siitä, etsi ympärillesi samanmielisiä ihmisiä ja voimaannu!

 

Kuka on menestyjä?

On jännittävää huomata, että menestyneestä ihmisestä on monesti luotavissa melko tarkka mielikuva.

Minun ensimmäinen mielikuvani menestyneestä ihmisestä: huoliteltu, hymyllä tai tiukalla katseella varustettu alfayksilö, työssään viihtyvä ja kukoistava uraohjus. Hän nettoaa mukavasti, hänellä on paljon läheisiä ystäviä ja laaja sosiaalinen verkosto. Hän on kunnianhimoinen, fiksu ja ehkä jopa pelottava. 

Menestyjä tuntuu olevan ekstrovertti ja hänellä on sädehtivä Insta-tili täynnä kuvia uskomattomista elämyksistä. Hän on sataprosenttisen tyydyttynyt ulkoisesti sekä sisäisesti. Hän juo paljon erikoiskahveja Starbucksissa. 

Hän matkustaa paljon, sillä hän voi tehdä töitä mistä vain, mutta samalla hän huolehtii hiilijalanjäljestään ja elämänsä ekologisuudesta. Hänen elämänsä on täynnä uskomattomia kokemuksia. Johtajuus tuntuu myös olevan vahva elementti menestyneen ihmisen elämässä. Hän johtaa itse itseään, on oman elämänsä bossi.

 

Ymmärrän, että jokainen ihminen on erilainen ja menestys tarkoittaa meille eri asioita. Enkä itsekään usko tuohon kuvailemaani mielikuvaan. Mutta tuo on valehtelematta se, mitä minulle tulee menestyksekkäästä ihmisyksilöstä ensimmäisenä mieleen.

Tuo kuvailu ei kuitenkaan vastaa sitä, mitä toivon itselleni tai millaisena näen itseni menestyjänä.

Mitä enemmän olen menestystä tutkinut olen tullut siihen lopputulokseen, ettei toinen ihminen voi määritellä sitä, onko joku toinen menestynyt vai ei. Se on jokaisen ihmisen oma tehtävä ja subjektiivinen arvoihin peilaava kokemus.

 

menestys

Penkoessani aihetta olen törmännyt m.m. tämän tyylisiin määritelmiin:

 • menestys on johdonmukaisuutta
 • menestys on elämäntapa
 • menestys on tavoitteen saavuttamista
 • menestys on sitä, että teet aina parhaasi
 • menestys on kunnollisten tavoitteiden asettamista
 • menestys on uskoa siihen, että sinä osaat
 • menestys on pelkojen kohtaamista
 • menestys on rakastamista
 • menestys on uskoa itseesi ja siihen, että voi aina oppia uusia asioita
 • menestys on sitä, että mokattuasi otat opiksesi ja jatkat viisaampana eteenpäin
 • menestyneet ihmiset ovat heitä, jotka ovat epäonnistuneet eniten

 

Menestystä ei voida selittää yksittäisillä ominaisuuksilla, tunteilla, vauraudella, työpaikalla, sosiaalisella statuksella tai luonteen ominaisuuksilla. Yksilölle tärkeät arvot rakentavat hänen näkemystään menestyksekkäästä elämästä. 

Nähdäkseni on kuitenkin kaksi selvää tekijää, mitä menestyminen vaatii. Nimittäin itsetuntemusta ja itsemyötätuntoa.

Ja usein myös paljon ikäviä tapahtumia sekä epäonnistumisia, jotka viitoittavat tietä henkilökohtaista menestystä kohti. Itsemyötätunto helpottaa takaiskuista palautumista ja omien preferenssien tunteminen auttaa ohjaamaan ihmistä oman näköistä menestystä kohti. 

hohtoon

Epäonnistumiset, ikävät sattumukset ja tunteet (myös ne ikävät) toimivat meidän tieviittoina menestystä etsiessä.

Ne kertovat meille mihin suuntaan meidän on määrä mennä ollaksemme taas hetken aikaa onnellisia ja tyytyväisiä. Ne kertovat meille suoraan sen hetkisistä toiveistamme ja peloistamme. Ne ovat karttamme kohti haluamaamme, itsemme näköistä elämää!  

Harva meistä haluaa kokea negatiivisia tunteita. Ne ovat kuitenkin äärimmäisen tärkeitä. Ne kertovat meille tärkeitä viestejä rajoistamme ja siitä, mikä on meille tärkeää.

Minusta on tärkeää muistaa se, ettei ole olemassa hyviä tai pahoja tunteita. On vain tunteita, jotka kertovat meille tärkeitä asioita meistä itsestämme. Huomioi ne, kohtaa ne lempeydellä, kuule niiden viestit ja käytä niitä löytääksesi oman tiesi ja kukoistaaksesi omana itsenäsi.

 

menestys oma polku

 

Jokainen meistä voi olla menestynyt, kunhan kartoittaa mitä menestys itselle on.

Minulle menestys on muun muassa sitä, että tulen taloudellisesti toimeen ja voin tehdä itseäni kiinnostavia asioita. Se on sitä, että haluan auttaa muita, jaksan kiinnostua asioista, reagoin elämän muutoksiin ja kehityn niiden mukana. 

Ja sitä, että vaikeina aikoina löydän itsestäni vahvuuden elää vaikeuksien läpi kieltämättä tunteitani. Menestys tarkoittaa minulle myös sitä, että saavutan omia tavoitteitani, kohtaan pelkojani, kohtelen itseäni ja läheisiäni hyvin eikä minua jatkuvasti ota pannuun. Silloin minä olen menestynyt.

 

Haluatko jakaa oman menestystarinasi?

Uskon vahvasti siihen, että voimme oppia, saada vertaistukea ja inspiroitua muiden ihmisten elämäntarinoista. Tavoitteenani on jakaa mahdollisimman paljon erilaisia, ihania ja koskettavia tarinoita siitä, kuinka ihmiset ovat saavuttaneet jotakin itselleen merkityksellistä. Jokainen tarina on erilainen, niinkuin olemme mekin.

Ja jokainen tarina voi opettaa toiselle ihmiselle jotakin arvokasta.

Milloin sinä olet menestynyt ja mitä menestys on sinulle? Kerään ihmisten näkökulmia menestyksestä ja julkaisen niitä tällä sivustolla ja sosiaalisen median kanavissani. Kerro siis näkemyksesi kommentoimalla tätä postausta, tai lähetä se minulle tästä.

Ihania ja inspiroivia menestystarinoita pääset lukemaan klikkaamalla tätä.

 

Toivottavasti kuulen sinusta pian,

Emppu Koo

psst! Alkuperäinen teksti kirjoitettu 9.2.2020,  teksti päivitetty 8.7.2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *