Henkilökohtainen kehitys,  Hyvinvointi,  Yleinen

Lempeys on supervoima, jonka sinäkin voit valjastaa!

Lempeys on  supervoima

 

Olen tituuleerannut itseni lempeyden puolesta puhujaksi. Haluaisin vaikuttaa perus arkielämässä tapahtuvaan ”normikansan” väliseen kommunikointiin ja yhdessä elämiseen. En ääri-ilmiöihin, joten niihin viittaaminen tässä yhteydessä on kontekstin ulkopuolella. Olen kyllä kartalla siitä, että elämässä tapahtuu vääryyksiä ja pahoja asioita, joita ei tule sivuuttaa tai hyväksyä.

Mutta keskityn nyt hyvään. Muutoksen mahdollisuuteen, välittämiseen ja lempeyteen. Siihen, että me voimme henkilökohtaisella tasolla mahdollistaa rakkauden leviämisen, hyväksynnän ilmapiirin, anteeksi antamisen ja avoimuuden.

Lisäämällä hyväksyntää ja kannustusta ympärillemme yhä useampi ihminen uskaltaisi laskea omat suojamuurinsa ja päästä lähemmäksi todellista itseään.

Saatuamme kosketuksen omaan sisimpäämme uskon, että me voimme myös kohdella muita paremmin. Vaikka se aiemmassa elämässä olisi ollut meille vaikeaa syystä tai toisesta. Aikakautena, kun me ei olla ehkä tiedetty keitä me itse olemme.

Siksi haluan levittää lempeyttä! Rakkautta! Myötätuntoa!

 

Löytämällä itsemme voimme auttaa muita. Ja me voimme löytää itsemme muiden lempeyden avulla, tai ainakin löytöretki voi muuttua huomattavasti helpommaksi. Välittämisen kokemuksia voimme saada ystävältä, puolisolta tai kenties ammattilaiselta.

Ja tietenkin sisäisen maailmamme on muututtava radikaalisti, jos se on ollut aiemmin kovin ankara. Todellinen minämme tykkää piiloutua, jos sisäinen puheemme on negatiivista. Sillä todellinen minämme on nääs herkkä ja kaunis, sitä voi pelottaa.

Jos olemme itseämme kohtaan kovin vaativia, on meidän vaikeaa olla lempeitä muita kohtaan. Ei se mahdotonta ole, mutta hankalaa ja herättää meissä sisäisiä ristiriitoja. Sillä sisäinen maailmamme heijastuu ympärillämme oleviin ihmisiin. Aivan kuten muut vaikuttavat meihin.

Eli toisin sanoen, jos olemme kovin ankaria itsellemme, olemme sitä usein myös muita kohtaan. Jos emme hyväksy heikkoutta tai virheitä itsessämme, on meidän vaikea hyväksyä sitä muissa. Meistä saattaa tulla tuomitsevia kurttukulmia.

 

lempeys on supervoima

 

Jos olemme itseämme kohtaan orjapiiskureita, toisen heikkous on meille punainen vaate. Sillä kun me näemme heikkoutta ympärillämme se pakottaa meidät tarkastelemaan omaa suhdettamme heikkouteen. Ja jos emme hyväksy sitä itsessämme – noh, aivot sanovat stop ja alamme defensiivisiksi/tuomitseviksi yms. kohdatessamme heikkoutta.

Tähän puolustus- ja hyökkäysreaktioon on olemassa kuitenkin lääke…

 

LEMPEYS! RAKKAUS! ITSEMYÖTÄTUNTO! HYVÄKSYNTÄ! OMAN ARVONSA TUNNISTAMINEN! KAIKKI TÄMÄ ITSEÄMME SEKÄ MUITA KOHTAAN!

lempeys

Olemalla toista ihmistä  kohtaan lempeä voi hän saada upean mahdollisuuden – mahdollisuuden tuntea olevansa hyväksytty omana itsenään. Hän voi saada tuntea olevansa hyväksytty ja turvassa. Sinun tekojesi ja sanojesi myötä.

Silloin tämän toisen ihmisen ajatusmaailma avautuu myös sinulle kenties aivan uudella tasolla. Sillä hän kenties uskaltaa yhtäkkiä kertoa sinulle todellisia ajatuksiaan ja tunteitaan, toiveitaan ja pelkojaan. Kärkkäiden defenssireaktioiden sijaan. Te saatattekin yhtäkkiä huomata, että hupsis, meillä onkin paljon yhteistä. Sillä me ollaan ihmisiä, virheellisiä mutta hyväksyttyjä omina itsenämme. Turvassa.

Joskus me elämme sellaisessa ”no jos toikaan ei niin mäkään en”-oravanpyörän aiheuttavassa asenteessa. Etenkin silloin, jos syystä tai toisesta meidän oma sisäinen kokemuksemme itsestämme ei vielä ole eheä. Silloin on meidän omalla vastuullamme hoitaa itseämme niin, että asia muuttuu.

 

“Silloin on meidän omalla vastuullamme hoitaa itseämme niin, että asia muuttuu.”

 

Jotta opimme lempeämmiksi – rakastamaan itseämme. Joskus lempeän ajattelumaailman rakentuminen voi lähteä liikkeelle myös lempeistä teoista muita kohtaan.

Joskus se, että päätät olla rakkauden välittäjä muita kohtaan voi herättää empatian myös itseäsi kohtaan. En usko, että tässä on oikeaa tai väärää tapaa, sillä me kaikki olemme erilaisia. Joka tapauksessa lempeän asenteen löytäminen voi olla pitkä matka. Matka, jonka eteen joutuu ehkä tekemään töitä. Mutta se on sen arvoista.

Tämä matka voi alkaa siitä, että opettelet olemaan myötätuntoinen itseäsi kohtaan ajatuksen tasolla ensin. Tai sitten lempeät teot ja ihmiset ympärilläsi voivat pistää rakkauden pyörän liikkeelle.

En usko siihen, että on ensiksi oltava absoluuttisen sinut itsensä kanssa, ennen kuin voi olla aidosti lempeä muita kohtaan. Tai rakastaakseen toista aidosti. Muna vai kana ajattelu on tässä kohtaan minusta turhaa, sillä olemme erilaisia aivan kuten sisäiset prosessimmekin. Ne menevät niin kuin menevät. Tärkeintä lienee edetä itselleen sopivalla tavalla ja tunnistaa se, mikä toimii omalla kohdalla parhaiten.

 

Se on kuitenkin varmaa, ettei ”jos toikaan, niin en mäkään”-ajattelu vie sinua mihinkään suuntaan lempeyden matkalla. Prosessin on alettava jostain. Liika uhriutuminen ei vie sinua eteenpäin vaan pitää sinut paikoillaan, estää etenemästä. Jos me ajattelemme, että ei kannata pyrkiä lempeyteen sen takia, että sitä tulee tai on tullut ympäristöstä niin vähän, häviämme siinä itse.

Joskus se vaan on niin, että sinun on pelastettava itse itsesi. Ulkopuolista interventiota ei välttämättä tule koskaan. Sen sijaan, että odotat maailman muuttuvan sisäisen prosessisi kannalta suotuisammaksi käynnistä muutos itse. Ulkopuolisista tekijöistä riippumatta.

 

JA SÄHÄN PYSTYT SIIHEN! JA SUN MAAILMA TULEE MUUTTUMAAN PROSESSIN MUKANA!

 

No mites sitä sitten voi oppia lempeämmäksi?

 

Riippuen sisäisestä maailmastasi, voi olla helpompi ensin auttaa itseäsi ja rakentaa minäkuvaasi, mutta ei ole väärin aloittaa teoista.

Tekemisemme voi muokata identiteettiämme ja valmistaa meidän mieltämme sisäiselle muutokselle. Teot voivat vahvistaa itseluottamustamme. Sun ei välttämättä siis tarvitse kokea täydellistä sisäistä valaistusta, ennen kuin elämäsi voi muuttua lempeämmäksi.

Tällä tarkoitan sitä, että vaikka painisit vielä itsesi hyväksymisen kanssa, se ei tarkoita sitä, ettetkö voisi silti tehdä lempeyden tekoja ja sanoa lempeitä sanoja. Itsellesi tai muille. Se ei ole tekopyhää, olet vain matkalla. Matkalla kohti jotain suurenmoista.

Jos haluat oppia lempeämmäksi ja itsemyötätuntoisemmaksi, on sen harjoittelu aloitettava jostain. On parempi aloittaa se teoilla, kuin jättää matka kokonaan tekemättä sen vuoksi, että itsensä kohtaaminen syvällisemmällä tasolla on vielä liian pelottavaa.

Ehdit syventyä itseesi missä tahansa vaiheessa myöhemminkin. Eikä kukaan pakota sinua siihen, ennen kuin olet valmis. Mutta voit silti lisätä omaan ja muiden elämään rakkautta. Hyppysellinen kerrallaan.

 

Voit lisätä rakkautta omaan ja muiden elämään, hyppysellinen kerrallaan!

 

Itse olen tehnyt sellaisen huomion elämässä, että rakkaudellinen suhtautuminen muihin lisää hyvinvointiani. Saan takaisin sitä mitä välitän. Saan nykyään osakseni paljon lempeyttä ja aitoutta, koska annan sitä muille. Se, että olen päässyt tähän pisteeseen, on tosin kyllä vaatinut töitä. Ja paljon.

Mä en ole aina arvostanut itseäni. Etsin itseäni itse asiassa todella pitkään. Ja tuon sisäisen tutkimusretken aikana toimin monet kerrat omien arvojeni vastaisesti. Satutin muita ja satutin itseäni. Mulle tie lempeyden löytämiseksi oli tekojen ja sisäisen tutkiskelun yhdistelmä. Nykyään osaan arvostaa itseäni, vaikka vanhat ajattelumallit joskus puskevat päälle.

Alkuun minulle oli helpompaa tehdä hyviä tekoja muita kohtaan ja sisäinen prosessini kypsyi hiljalleen siinä vieressä. Sitten ne lähtivät käsi kädessä kehittymään. Nykyään teen yhtä paljon hyvää itseni kuin muiden eteen. Olen tasapainossa, puhun itselleni kauniisti. Ja olen onnellinen. Lempeys – se on ollut vaikuttavin ainesosa mun prosessissa.

Lempeys on avannut itseni itselleni ja sitä kautta olen voinut avautua myös muille. Mä rakastan ja arvostan itseäni, jonka myötä elämänlaatuni on muuttunut niin paljon paremmaksi verrattuna siihen, mitä se joskus oli.

Lempeyden lisäksi kiitollisuus on ollut merkittävässä roolissa kohti hyväksyvämpää ja rakkaudellisempaa suhtautumistani elämää kohtaan. Positiivisen mindsetin kysymykset ovat käytännön keinoista vaikuttaneet tähän ehkä jopa eniten.

Positiivisen mindsetin kysymyksistä voit lukea lisää täältä!

lempeys on supervoima

 

Mä niin haluan levittää lempeyttä ympärilleni. Hyväksyntää, anteeksiantoa, myötätuntoa ja rakkautta. Kaikille. Sillä nämä komponentit muuttivat mun elämän. Paremmaksi. Lempeys on supervoima!

Mä uskon, että siitä kumpuava voima voi lisätä kenen tahansa elinvoimaisuutta sekä hyvinvointia. Ja voidessamme hyvin, hyvä lähtee leviämään ympärillemme dominoefektin lailla.

En väitä, että samat asiat toimivat kaikilla. Mutta jos voin auttaa edes yhtä ihmistä, inspiroida tai voimaannuttaa – on asioiden jakaminen sen arvoista. Hohtoon on sen arvoista.

 

Lempeyttä, rakkautta ja aurinkoa Sinulle toivottaen,

Emppu Koo

 

Sinua saattaa myös kiinnostaa tämä julkaisu itsemyötätunnosta Hohtoon Instagramissa!

psst! Alkuperäinen teksti julkaistu 8.6.2020,  teksti päivitetty 1.8.2020

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *