Henkilökohtainen kehitys,  Hyvinvointi,  Menestys,  Yleinen

Itsemyötätunto muutti elämäni ja voi auttaa sinuakin!

 

Myötätunto itseä kohtaan, itsemyötätunto, mahdollistaa meille sen, että voimme pitää huolta itsestämme kuin rakkaasta ihmisestä. Se, että olemme myötätuntoisia itseämme kohtaan rakentaa itsetuntoamme ja mahdollistaa aidon myötätunnon toisia kohtaan. Mielestäni aito myötätunto ja sen kokeminen rikastuttaa elämää syvästi. Tuo siihen oman kaiun ja ulottuvuuden.

Itsemyötätunto ja sen myötä tuleva kunnioitus itseä kohtaan mahdollistaa sen, että on mahdollista toimia ja oppia vaikeissakin tilanteissa. Tällöin ihmisen sisäinen puhe on lohduttavaa ja luo tukea ja turvaa.

Itsemyötätunnon avulla saat sisäisen kokemuksen siitä, ettet ole yksin. Sisäinen puhe pitää puoliasi. Silittää ja hoivaa, kun sitä tarvitset. Se auttaa sinua etenemään kohti tavoitteitasi ja henkilökohtaista menestystä!

 

Epäonnistumiset eivät pelota yhtä paljon silloin, kun on aina joku, johon nojata tarvittaessa. Jolta saada lämpöä, lempeyttä ja myötätuntoa. Itsemyötätunto on tärkeää.

 

Itsemyötätunnon kautta minä opin hyväksymään heikkouteni ja lohduttamaan itseäni vaikeissa elämäntilanteissa. Aiemmin epäonnistumisen paikat pelottivat minua älyttömän paljon, sillä hankalissa tilanteissa sisäinen puheeni oli ankaraa.

Siispä välttelin epäonnistumisia. Vältellessäni epäonnistumisia välttelin samalla omia toiveitani ja tavoitteitani. Elin tietyllä tavalla kovin rajallista elämää, sillä halusin kulkea mahdollisimman turvallista polkua. Opittuani itsemyötätuntoiseksi minulle avautui uusi maailma. Uusi maailma täynnä toiveita ja unelmia!

Mahdolliset epäonnistumisen paikat eivät enää lamaannuttaneet. Opin hyväksymään heikkouteni ja kokeilemaan haluamiani asioita niistä huolimatta.

 

itsemyötätunto

 

Omien heikkouksien ja puutteiden hyväksyminen muuttuu äärimmäisen vaikeaksi, jos emme ole myötätuntoisia itseämme kohtaan. Tämä saattaa heijastua negatiivisesti elämäämme ja ihmissuhteisiimme. Tavoitteiden tavoittelu on hankalaa, sillä epäonnistumisen pelko elää vahvana.

Voi olla hankalaa osoittaa aitoa myötätuntoa toista kohtaan, jos ei hyväksy heikkoutta itsessä. Silloin emme välttämättä hyväksy heikkoutta myöskään muissa, sillä toisen heikkouden kohtaaminen pakottaa meidät kohtaamaan omat tunteemme liittyen omiin puutteisiimme.

Ja se voi olla aivan liian kivuliasta, jos sisäisestä puheestamme puuttuu myötätunto.

Tällöin välttelemme mieluummin heikkouden näkemistä niin itsessä kuin muissa. Meistä saattaa tulla takakireitä tilanteissa, jotka oikeasti vaatisivat myötätunnon osoittamista. Eli tilanteet, joissa kaipaamme apua tai toiset ihmiset ilmaisevat tarvitsevuutensa saattavat olla punaisia vaatteita.

Jos tunnistat itsesi kuvailemastani tilanteesta, älä huoli. Älä soimaa itseäsi tai pidä itseäsi huonona ihmisenä, sillä myötätuntoa voi opetella. Tämän kirjoituksen tarkoituksena ei ole lytätä vaan kertoa siitä, että on mahdollista kehittää itseään. Aina on. Ole itsellesi lempeä!

 

 

Muiden heikkoudet ja avun pyynnöt saattavat pahimmassa tapauksessa muuttua triggereiksi – siksi itsemyötätunto on tärkeää

 

Ne saattavat laukaista mielessämme negatiivisten tunteiden ja kokemusten ketjun, jotka palauttavat traumaattiseen tilanteeseen. Esimerkiksi tilanteeseen, jossa itse on pyytänyt apua ja apu on jäänyt saamatta vakavin seurauksin.

Tällöin avun pyytäminen voi herättää ihmisessä vahvaa ahdistusta sekä negatiivisia ajatuksia. Ja luoda ihmisen suojaksi vahvan, kyynisen kuoren.

“Taasko tuo pyytää apua?! Olenhan minäkin tuollaisesta aina selvinnyt! Onpa tuo nyt jännittynyt, eihän tässä tilanteessa ole mitään jännittävää – get over it. Miksi tuo nyt ei vaan hoida tuota asiaa?!! on tässä muillakin omat murheensa” jne.

Tällainen ajattelu ei tee kenestäkään monsteria. Taustalla ei myöskään tarvitse olla traumaa negatiivisten tunteiden heräämiseksi. Kyseessä voi olla myös esimerkiksi vahva kokemus vaille jäämisestä/jäämisistä, joka on synnyttänyt tällaisen reaktion. Tällöin reaktio on eräänlainen suoja todellisia tunteitamme vastaan.

Kiukustuminen tai välinpitämättömyys saattavat suojata meitä herkiltä tunteiltamme ja toiveiltamme. Sillä joskus on liian vaikeaa kohdata oma herkkä, toteutumatta jäänyt toive. On helpompi vaihtoehto kieltää se ja kiukustua. Suojata itseään. Etenkin silloin, jos emme osaa osoittaa myötätuntoa itseämme kohtaan. Lohduttaa, olla ymmärtäväisiä ja lempeitä.

 

itsemyötätunto on rakkautta

 

Myötätunnon taitoja voi joutua opettelemaan vanhemmalla iällä, jos niistä ei ole saanut mallia varhaislapsuudessa. Jos lapsi on esimerkiksi nähnyt paljon itsen tai muiden vahingollista syyttelyä epäonnistumisista, saattaa tämä kaava jäädä hänelle itselle käyttöön.

Käytös muuttuu ylisukupolviseksi. Ja aikuisena lapsi saattaakin yhtäkkiä huomata, ettei tällainen käytös ole rakentavaa. Hän haluaa katkaista kaavan.

Tällaisen negatiivisen kaavan katkaisemiseksi tarvitaan rohkeutta sekä itsemyötätuntoa. Itsen soimaaminen tai haukkuminen ei vie ihmistä mihinkään suuntaan, ainakaan eteenpäin. On aika kohdata realiteetit – lempeästi. Riittää, kun muutaman kerran toteat olleesi pöljä, negatiivisen loopin ei tarvitse soida kuukausikaupalla.

Ihan niinkuin minkä tahansa taidon opettelu, voi itsemyötätunnon opettelu viedä aikaa. Se vaatii pitkäjänteisyyttä, armollisuutta, valveilla oloa ja työtä. Etenkin, jos ihminen on pitkään käyttäytynyt päinvastaisesti. Se on kuitenkin 100 % mahdollista, vapauttavaa, ihanaa, rohkaisevaa ja mullistavaa.

Opittuani osoittamaan myötätuntoa itseäni kohtaan, elämäni on muuttunut täysin.

 

Aiemmin pelkäsin kuollakseni epäonnistumisia. Sisäinen puheeni oli moittivaa ja jopa ilkeää.

En enää pelkää mokailua tai yksin itseni edustamista, sillä tiedän pitäväni omia puoliani. Sisäinen puheeni on lohduttavaa, lempeää ja ymmärtäväistä. En soimaa itseäni. Nyt uusia haasteita kohti meneminen on helppoa, sillä tiedän sisäisen puheeni olevan kannustavaa myös epäonnistuessani.

 

Minulla on näkymätön ystävä vierelläni – tilanteessa kuin tilanteessa!

 

Aina ei ole ollut näin. Joskus toisen ihmisen tarvitsevuus pakotti minut pakoilemaan tai väkisin kuuntelemaan omaa sisäistä ääntäni, jota en ollut valmis kuulemaan itsemyötätunnon puuttuessa. Puhe oli ikävää kuultavaa.

Sisäinen ääneni suorastaan pelotti minua. En halunnut kuulla sitä tai sen tuomitsevia lauseita. Siksi en myöskään halunnut kohdata virheitäni tai puutteitani ja tämän myötä muiden tarvitsevuutta oli joskus vaikea kohdata.

Samalla muiden auttaminen on aina ollut arvomaailmassani erittäin korkealla, joten voit kuvitella, että koin todella suuria sisäisiä konflikteja. Syntyi oravanpyörä. Autoin ihmisiä, ruoskin itseäni, autoin ihmisiä, ruoskin itseäni.

Muiden tarvitsevuus herätti minussa aika ajoittain negatiivisia ajatuksia, vaikka samaan aikaan halusin niin paljon olla avuksi. Väsyin tähän ja lopulta aloin vetäytymään yhä enemmän omiin oloihini.

 

Se päivä, kun löysin itsemyötätuntoni

 

Sitten koitti se päivä, kun löysin itsessäni asuvan itsemyötätunnon. Ja maailmani muuttui 110%. Minulle kävi erittäin selväksi se, että haluan olla mukana levittämässä itsemyötätunnon ilosanomaa. Se on itseasiassa yksi suurimpia syitä, miksi aloitin tämän blogin.

Minulta on kysytty eri tilanteissa, kuinka löysin nykyisen lempeyden itseäni kohtaan. Rehellisesti sanottuna, jouduin tekemään tämän eteen paljon töitä. Opettelemaan uusia tapoja ja kaavoja. Systeemejä. Yksi päivittäinen tapa on ollut tärkeässä asemassa opetellessani itsemyötätuntoiseksi, nimittäin positiivisten kysymysten esittäminen itselleni aamuin illoin!

Tämä on ollut tärkeää siksi, että viestin tätä kautta itselleni JOKA PÄIVÄ, että Emppu hei, mua kiinnostaa kuulla sun ajatuksia! Mä haluan tietää, mitä SÄ tarvitset ja haluat. Sä olet tärkeä!  Täältä voi lukea lisää positiivisista kysymyksistä.

Seuraavassa julkaisussani tulen kertomaan sinulle tarkemmin siitä, mitä kaikkea muuta olen tehnyt löytääkseni itsemyötätunnon.

Ja minä todella toivon, että sinäkin löydät aidon, hellivän myötätunnon itseäsi kohtaan. Sillä sisäinen lempeä puhe auttaa sinua kulkemaan kohti henkilökohtaista menestystäsi. Ja tekee elämästä niin paljon parempaa. Se nostaa sinut ylös kun kaadut. Ja antaa henkisen jaksuhalin, kun sitä tarvitset.

 

Lämmintä ja kannustavaa viikkoa sinulle, muista itsemyötätunto!

Emppu Koo

 

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä Instagram-julkaisu itsemyötätunnosta!

psst! Alkuperäinen teksti julkaistu 4.4.2020,  teksti päivitetty 29.7.2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *