Henkilökohtainen kehitys,  Hyvinvointi,  Yleinen

Erityisherkkyys on voimavara – vinkkejä sen hyödyntämiseen

Erityisherkkyys on voimavara, vaikka jokseenkin väärinymmärretty ominaisuus

 

“Älä välitä”

“Miksi sä oot noin herkkä?”

“Ootpa sä herkkä”

“Se ylireagoi, älä ylireagoi”

“Älä jännitä”

“Paksunahkaisempana selviät paremmin”

 

Lauseita, jotka ainakin tälle herkälle ovat kovin tutut. Herkkyyden osoittamista pidetään monesti sopimattomana. Suomalainen kivikasvoinen kulttuuri tekee hallaa meille erityisherkille silloin, kun se hyssyttelee meitä.

Eikä hyssyttely tunteita ilmaistaessa ole ok noin yleensäkään. Esimerkiksi pieni lapsi viestii jostain tarpeesta itkiessään. Hyssyttelyn sijaan tarve tulisi kohdata ja tyydyttää. Oli sitten kyse turvattomuuden tunteesta, nälästä tai vaikka väsymyksestä.

Hyssyttely viestii siitä, että tunteissamme olisi jotain vikaa. Hävettävää tai väärää, jotain piilotettavaa. Tämä on väärin. Tunteet ovat vahvoja ja aitoja, eikä niitä tarvitse peitellä, kunhan niitä ilmaistaan satuttamatta toisia. Herkkäkin on vastuussa käytöksestään, vaikka tunne olisi vahva. Tunteista puhuminen ja niiden ilmaisu on kuitenkin erittäin tärkeää ja sallittua. Kaunista. Oli ihminen sitten herkemmällä hermostolla tai jollain muulla ominaisuudella varustettu huippu yksilö.

Erityisherkkiä on arviolta 15-20% väestöstä (Mäkinen 2016). Siis ainakin noin viidesosa ihmisistä kärsii tästä hyssyttelystä. 

Herkkyyttä saatetaan pitää heikkoutena, joka voi johtaa tunteiden tukahduttamiseen. Erityisherkkyyden ollessa yksi syntymässä saaduista fyysisistä ominaisuuksista, tukahduttaa herkkä ihminen silloin tärkeän osan itsestään ja persoonastaan.

Silloin ihminen vaientaa samalla herkkyydestään kumpuavia hyviä energioita ja työkaluja, kuten luovuutta ja empatiakykyä. Ihminen saattaa menettää kosketuksen sisimpäänsä, sillä ulkopuolelta on tullut niin vahvoja viestejä sen vääryydestä.

herkkyys on voimaa

Herkkyys on energiaa

Herkkyys on voimakas energian lähde. Sitä voi käyttää moneen ja se on loistava työkalu elämässä ja työelämässä. Ensimmäinen askel on hyväksyä herkkyys sellaisenaan ja osana itseä, jonka jälkeen voi lähteä kanavoimaan sitä hyötykäyttöön.

Erityisherkkyyden hyväksymiseksi voi edessä olla pitkä ja rohkeutta vaativa tie omaan sisimpään. Se on kuitenkin investointi, joka kannattaa tehdä.

Erityisherkkyys on voimavara ja upea ominaisuus ja sen käyttämättä jättäminen olisi harmi. Yhteys omaan herkkyyteen ja aitoon itseen avaa paljon upeita mahdollisuuksia!

Herkkyys on oiva luovuuden lähde, jota voi hyödyntää taiteellisessa ilmaisussa. Erityisherkän on helpompi asettua myös toisen ihmisen asemaan ja tämä voi olla hyödyksi esimerkiksi konfliktitilanteita ratkoessa.

Vahva empatiakyky on hyvä työkalu, kunhan herkkä huolehtii omista rajoistaan ja jaksamisestaan. Aikaa palautumiselle intensiivistä tilanteista on oltava riittävästi. Monelle herkälle se tarkoittaa omiin oloihin vetäytymistä, pitkiä yöunia ja rahoittumista herkän hermoston tasaamiseksi.

Erityisherkkyyden mukana tulee vahva havainnointitaito, sillä herkän hermosto reagoi ärsykkeisiin tavallista helpommin. Muiden ihmisten tunnetilojen ja reaktioiden havainnointi on luontaisesti helpompaa herkälle. Ympäröivä kauneus tuntuu herkässä vahvasti – se tuo voimaa ja rentouttaa.

Kääntöpuolena on tosin se, että sekasorto ja sotku saattaa tuntua herkästä vuorostaan ahdistavalta.

erityisherkkyys on voimavara

Kuinka minä käytän herkkyyttä arjessa

Herkkyyteni avulla minun on helppo asettua muiden asemaan ja kokea vahvaa ymmärrystä. Empatiakykyni avulla voin kokea vertaisuutta muiden ihmisten kanssa ja samaistua heidän tilanteisiinsa, jolloin on helpompi ymmärtää muita. Se on osa minua.

Nuorempana en osannut vaatia ymmärrystä itselleni saatika elää  sen tunteen kanssa tilanteissa, kun sitä oli mahdotonta saada. Se tuntui musertavalta. Muiden ymmärtäminen ja heidän asemaansa asettuminen oli itselle niin itsestäänselvyys, etten osannut ymmärtää miksi se ei ollut vastavuoroista.

Tutustuttuani itseeni ja hyväksyttyä herkkyyteni, olen kuitenkin oppinut hyväksymään sen, ettei ulkopuolista ymmärrystä aina ole saatavilla. Kaikki ihmiset eivät toimi samoin tai näe samoja asioita. Voin kuitenkin kaikissa tilanteissa ymmärtää itse itseäni. Tarvittaessa tsempata ja rohkaista. Ja arvostamalla itseäni ja ominaisuuksiani on ollut helpompaa ymmärtää muita sellaisinaan.

 

Olemme kaikki erilaisia, hyviä ja ihania omina itseinämme!

 

Itseeni tutustuminen herkkyyden keinoin on ollut helpompaa sen jälkeen, kun tunteiden tukahduttamisesta rakennettu muuri oli pala palalta purettu. Tämä purkutyö tehtiin ammattiavun keinoin, sillä tunteiden tukahduttaminen oli sairastuttanut minut.

Psykoterapian aloittaminen oli aikoinaan elämäni parhaita päätöksiä ja sen myötä olen löytänyt itseni. Herkkyyteni. Ja oppinut näkemään herkkyyden voimavarana, tärkeänä osana itseäni.

Erityisherkkyys mahdollisti purkutyön jälkeen omien tunteiden tarkastelun aivan uudella tasolla. Opin tuntemaan itseni, arvostamaan itseäni ja havainnoimaan itseäni samalla tavalla, kuin olin aikoinaan havainnoinut muita.

Opin käyttämään herkkyyttäni työkaluna ja esimerkiksi kasvatustyössä minun oli helppo huomata herkät lapset ja reagoida heidän tarpeisiinsa.

 

Tunteiden sanoittaminen, vahvuuksien näkeminen ja hyvien hetkien havainnointi oli helppoa, sillä se on automaatio herkän hermostoni takia. Toki se vaatii ensin tietoisen päätöksen fokusoida edellä mainittuihin asioihin. Kun sitten muotoilin havaintoni sanoiksi sain usein nähdä, kuinka lapsen katseessa heräsi hehku; “hei, mä osaan. Mä olen hyvä ja taitava!”. Vastaavasti kertoessa havainnoistani vanhemmille, sain nähdä ja kokea heissä heränneen ylpeyden. Ne olivat upeita hetkiä.

Kohdistaessani fokukseni tiettyyn etsittävään asiaan, on minun helppo löytää se. Etenkin mitä tulee sosiaalisiin pulmiin, tunnetiloihin tai vastaaviin. Tästä on ollut hyötyä töissä ja henkilökohtaisessa elämässä.

Kokiessani kaipaavani vaikkapa enemmän kauneutta ja siitä kumpuavaa voimaa, fokusoin siihen. Elämys aistihavainnosta on vahva ja saan siitä paljon iloa. Esimerkki: näen kauniin kukan ja jään katselemaan sitä. Onnen tunne sen kauneudesta voi seurata minua loppu päivän. Herkkyys on voimavara ja tuo hyvää elämääni!

Koen myös voimakasta iloa muiden ilosta ja nautin siitä, kun saan ilahduttaa toisia arjessa pienin teoin. Ne ovat sellaisia win win tilanteita.

erityisherkkyys

Herkkä voi olla vahva

Herkkyys ei poissulje vahvuutta tai rohkeutta. Erityisherkkä ihminen voi olla kaikkia kolmea ja ilmaista kaikkia näitä ominaisuuksia. On jokseenkin absurdia ja lyhytnäköistä ajatella, että esimerkiksi itkeminen olisi merkki heikosta ihmisestä.

Tunteiden terve ilmaisu päinvastoin lisää resilienssiä, joustavuutta arjessa. Resilienssi on se, jonka avulla noustaan vastoinkäymisten jälkeen – jonka avulla rakennetaan uusi unelma ikävyyksien jälkeen (Väestöliitto).  Resilienssi on palautumiskykyä. Vahvuutta.

Tuo edellinen viittauksen lähde on btw Väestöliiton sivuilta, jotka on tarkoitettu vanhemmille tueksi lapsen kasvatukseen. Se pätee tosin myös aikuisiin ja oli aivan ihanasti muotoiltu.

Tunnetaitoja voi aina opetella ja niitä saa harjoitella koko elämän ajan. Koskaan ei ole liian vanha, täydellisen oppinut tai taitamaton tunnetaitojen vahvistamista ajatellen. Tunnetaitojenkin harjoittelussa herkkyydestä on hyötyä. Erityisherkkyys on voimavara, josta on moneen.

 

Anna itsesi välittää

On ok tuntea vahvoja tunteita, ilmaista niitä myönteisin keinoin ja olla tukahduttamatta niitä. Kun joku tokaisee sinun olevan herkkä niin voit miettiä mielessäsi “niin olen, mikä on sun supervoima?”.

Kun joku kysyy miksi olet niin herkkä, voit halutessasi avata asiaa tai olla avaamatta. Ymmärrystä ei aina ole saatavilla ja joskus on parempi hakea sitä lähinnä itseltään hankalissa tilanteissa. Sinun ei tarvitse selittää miksi olet sellainen kuin olet. Olet hyvä juuri noin. Jos joku sanoo sinun ylireagoineen lohduta itseäsi – “tunne on vahva, se on aito, sallittu ja se vaikuttaa minuun voimakkaasti”. Mikäli olet käyttäytynyt kohtuuttomasti, pyydä anteeksi.

Ylilyöntejä sattuu kaikille, niin herkille kuin ei niin herkille ihmisille. Herkkänä ylilyönnistä johtuva morkkiskin on poikkeuksellisen voimakas, mutta siihen auttaa ainoastaan vastuun kantaminen, itsemyötätunto ja anteeksi pyytäminen sekä antaminen. Ei itsensä soimaaminen.

 

Jos joku tokaisee sinulle että älä jännitä, voit olla vähät välittämättä! Kellään ulkopuolisella ei ole oikeutta mitätöidä sinun tunteitasi. Sinulla on täysi oikeus jännittää sinua jännittävissä tilanteissa. Jännitys ei ole huono tunne, se on täysin normaalia ja tavallista. Se, että hyväksyt jännittämisen auttaa elämään sen kanssa (nyyti ry).

Sinun ei tarvitse kasvattaa paksumpaa nahkaa. Tunnetaitojen harjoittelu voi kenties olla välttämätöntä ja elämäntilanteestasi ja taustastasi riippuen erilaiset toimet, kuten esimerkiksi psykoterapian aloittaminen. Ehkä hyödyt self-help kirjallisuudesta, ehkä on aika jättää toksiset ihmissuhteet taaksesi. Sinun ei kuitenkaan herkkyytesi takia tarvitse muuttaa itseäsi.

Erityisherkkyys on voimavara, joka on hyödyksi monessa tilanteessa. Se on fyysinen ominaisuus, osa sinua. Vaali sitä niinkuin vaalit muita vahvuuksiasi.

 

Aurinkoista ja ymmärryksen täyteistä viikkoa sinulle toivottaen,

Emppu Koo

erityisherkkyys on voimavara

 

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä julkaisu erityisherkkyydestä!

hyvinvointibloggaaja

psst! Teksti julkaistu 10.8.2020, päivitetty 11.8.2020

 

Lähteet:

Omakohtainen kokemus, kokemusasiantuntijuus.

Mäkinen, K. 2016. Herkkyytesi on voimavara – 11 helpottavaa vinkkiä erityisherkille. Viitattu 9.8.2020. https://hidastaelamaa.fi/2016/11/herkkyytesi-voimavara-11-helpottavaa-vinkkia-erityisherkille/

Nyyti ry. Jännittäminen on luonnollista. Viitattu 9.8.2020. https://www.nyyti.fi/opiskelijoille/opi-elamantaitoa/tunne-itsesi/jannittaminen/

Väestöliitto. Tunnetaidot, tietoa vanhemmille. Viitattu 9.8.2020. https://www.vaestoliitto.fi/vanhemmuus/tietoa_vanhemmille/pienten_lasten_vanhemmat/lapsijaseksuaalisuus/seksuaalikasvatuksen-paakohdat/kehotunnekasvatus/tunnetaidot/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *