Hyvinvointi,  Sisältää harjoituksen,  Yleinen

Erityisherkkyys – mitä se on? Lue 5 esimerkkiä herkän arjesta!

Erityisherkkyys ei ole harvinaista, vaan sitä esiintyy väestöstä noin 15-20 prosentilla. Erityisherkällä ihmisellä on taipumus reagoida voimakkaasti erilaisiin ärsykkeisiin kuten tunteisiin, ääniin, valoihin, ajatuksiin. Hänen hermostonsa reagoi herkästi. Erityisherkkyys ei ole vamma tai sairaus, se ei ole diagnoosi vaan ihmisen ominaisuus. Ja tämä piirre on omanlaisensa lahja tietystä raskaudesta huolimatta!

 

Erityisherkkyys työelämässä

Tällä synnynnäisellä ominaisuudella varustettu ihminen on taipuvainen tarkkailemaan ympäristöään tarkasti sekä tiheästi ja hän eläytyy toisten ihmisten tilanteisiin täysin rinnoin. Elää mukana. Työelämässä herkkyys on omasta näkökulmastani sekä taakka että lahja ja se vaatii tietynlaista ymmärrystä työyhteisöltä. Mutta toisaalta, hyvässä työyhteisössä huomioidaan kunkin työntekijän vahvuudet ja heikkoudet.

Erityisherkkyyden kanssa käsi kädessä kulkee herkästi kokemus erilaisuudesta ja ulkopuolisuudesta. Kaikki eivät osaa eläytyä herkän kokemusmaailmaan ja sitä voi olla hankala selittää ulkopuolisille, etenkin jos vastaanotto on negatiivinen. Toisen ihmisen tökerö vastaanotto herättää herkässä vahvoja tunteita. Tai vaikka vastaanotto olisi neutraalin epäileväinen tai kyseenalaistava, voi se tuntua herkästä teilaamiselta. Silloin sulkeutuminen ja itsensä suojaaminen on luonteva reaktio. Sulkeutuminen taas vahvistaa ulkopuolisuuden kokemusta.

 

“Aistiylikuormitus väsyttää herkkää voimakkaasti
ja edellyttää pidempää palautumista.”

 

Aistiylikuormitus väsyttää herkkää voimakkaasti ja edellyttää pidempää palautumista. Palautuminen tapahtuu esimerkiksi vetäytymällä pois tilanteesta omaan rauhaan, kehonhuollolla ja lempeällä itsepuhelulla.

Herkkyyttä ymmärtävä tai herkkä esimies on herkälle työntekijälle lottovoitto! Herkän on tärkeää pystyä sanoittamaan tarpeensa voidakseen hyvin työssä ja se ei aina ole helppoa. Esimerkiksi ääniherkkyyden vuoksi, voi avokonttori olla osalle herkistä hankala työympäristö. Tai vastaavasti ympäristö, jossa on muuten jatkuvia ärsykkeitä, kuten esimerkiksi suuret tapahtumat. Meteli, ihmispaljous ja toistuvat nopeat tilanteet rasittavat herkästi reagoivaa hermostoa.

Erityisherkkyys ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö herkkis voisi työskennellä paikassa, jossa on aisteja kuormittavia elementtejä. Se voi kuitenkin tarkoittaa sitä, että herkkä tarvitsee pidemmän ajan palautuakseen aistikuormituksesta voidakseen hyvin ja jaksaakseen töissä parhaalla mahdollisella tavalla. Suuren tapahtuman jälkeen loma voi olla tarpeellinen tai esimerkiksi monotonisemmat, kotoota käsin tehtävät työt. Tärkeintä hyvän työtasapainon löytymisessä lienee avoin dialogi työntekijän, esimiehen ja työyhteisön välillä. (Omakohtainen kokemus 2020 & Ritaranta 2014.)

 

Erityisherkkyyden neljä pääpiirrettä

Elaine Aron, yhdysvaltalainen psykologian tohtori, on tutkinut ominaisuutta 90-luvulta. Hän luokittelee siihen sisältyvät piirteet neljään eri ryhmään kirjassa Psychotherapy and the Highly Sensitive Person.
DOES:
D – Depth of processing
Havaintojen ja tiedon syvällinen käsittely, eri vaihtoehtojen miettiminen. Tiedon vertailu aiempiin kokemuksiin, ulkoisten ja sisäisten havaintojen yhdistäminen kokonaisuudeksi.
O – Overarousability
Kuormittumisalttius. Liiasta aistimus- ja tietomäärästä stressaantuminen. Kompleksi ja kiihkeä tapahtuma voi viedä voimat – jotka palautuvat lepäämällä. Lepääminen toteutuu aistimusten rajaamisella ja tilanteesta poistumalla.
E – Emotional intensity
Tuntemukset ja tunteet voivat olla vahvoja. Kyky vaikuttua, liikuttua ja asettua toisten ihmisten asemiin.
S – Sensory sensitivity
Hienovaraiset aistihavainnot. Ympäristön ja sisäisten kokemusten tarkkailu ja tarkat havainnot. Hermoston herkkä reaktiivisuus, ei muita paremmat aistit.
(Erityisherkät ry, viitattu 2020)

Testit

Erityisherkkyyden tunnistaminen ei ole mutkatonta, vertaistuki on tärkeässä asemassa. Apuna ominaisuuden tunnistamiseen voi käyttää esimerkiksi Elaine Aronin tai Ilse Sandin testejä. Testit poimittu Erityisherkät ry:n sivustolta.

Miltä erityisherkkyys tuntuu? Esimerkkejä arjesta

Esimerkki 1:

Kuulen puolisoni äänessä tietyn sävyn ja sydän pompahtaa kurkkuun. Onko hän vihainen tai surullinen, mistäköhän se johtuu? Hänen tunteensa välittyy minuun ja se levittyy kehooni kuin tsunami. Herää empatia ja auttamisen halu – minun on otettava selvää mistä äänenpaino johtuu. Saatan tuntea oloni hölmöksi vahvan sisäisen reaktion jälkeen. Puoliso oli nimittäin harmistunut siitä, ettei löytänyt haluamaansa tuotetta verkkokaupasta. Menee tovi, että tunne rauhoittuu ja syke palautuu ennalleen.

Esimerkki 2:

Istun kahvilassa ystävän kanssa. Tarkkailen häntä ja ympäristöäni kuin Spirderman erikoiskykyineen. Tosin sillä erolla, että minulla tunnevälähdyksiä tulee melkein jatkuvasti, vaikkei vaaratilanteita olisikaan. Stressaantuneena tunnekokemukset voimistuvat ja tihenevät – herkistyn, sillä hermostoni herkistyy. Ennakoin, analysoin, ihmettelen, havainnoin ja luon yhteyksiä eri asioiden välillä. Tämä tapahtuu muutamissa sekunneissa. Kuulen ystäväni huolen, eläydyn siihen ja sanon jotain myötätuntoista. Muistelen omaa kokemustani vastaavanlaisessa tilanteessa ja tunnen siihen liittyneen huolen uudestaan. Samalla kuulen lapsen itkevän kassajonossa ja sydämeni särkyy tuon pienen ihmisen äänestä. Viereisessä pöydässä oleva mies maiskuttaa kovaa ja se ärsyttää. Ilmassa leijaileva pullan tuoksu tuo mieleeni kauniita muistoja mummolasta, kun olin neljä vuotta ja istuin pihakeinussa.

Esimerkki 3:

Tulen ulkohuussista ja aurinko laskee. Maisema on huumaava. Tunnen valtavan onnen ympäröivästä kauneudesta ja herkistyn – voisinpa olla ikuisesti tässä.

Esimerkki 4:

Olen työpäivän päätteeksi ärtynyt. Lapset päiväkotiryhmässä olivat poikkeuksellisen äänekkäällä tuulella. Sinänsä mitään pahaa ei tapahtunut, mutta olen rasittunut kovista äänistä. En jaksa nähdä ystäviä pitkään aikaan ja kaipaan omaa rauhaa sekä hiljaisuutta. En voi kuunnella musiikkia, etenkään kuulokkeista. Ajatus tuntuu vastenmieliseltä!

Esimerkki 5:

Erityisherkkyys + korona: etävastaanotot, palaverit ja etätyöskentely. Halleluja, toiveisiini on vastattu! Voin hallita ympäristöni ärsykkeitä ja puhelinpalaverit ovat suuri helpotus – enää ei tarvitse havainnoida tuhatta asiaa samaan aikaan, vaan voin keskittyä rauhassa ainoastaan puhelimessa puhuvaan henkilöön. Päivien päätteeksi olen levänneempi ja voin paremmin kuin pitkään aikaan.

 

Erityisherkkyys on lahja

Minä näen herkkyyteni tänä päivänä lahjana. Aina ei ole ollut niin. Joskus ajattelin olevani heikko ja koin vahvoja ulkopuolisuuden tunteita.

Ihmettelin sitä, kuinka väsyin niin helposti ja miksi sairastelin niin paljon. Lopulta ymmärsin ammattiauttajan avulla, että kyse on herkkyydestä. Olen onnekas, että terapian ja opiskelun keinoin olen saanut niin paljon työkaluja elää herkkyyteni kanssa sulassa sovussa!

Erityisherkkyys mahdollistaa vahvan empatiakyvyn ja minun on helppoa asettua toisen ihmisen asemaan. Osaan tänä päivänä tunnistaa laajan kirjon eri tunteita niin itsessäni kuin muissa, sillä olen elänyt vahvojen monenkirjavien tunteiden kanssa koko ikäni.

Edelleen menen joskus intensiivisissä tilanteissa lukkoon ja kaipaan niistä pitkää palautumista. Kehoni kyllä toimii tilanteessa kuin tilanteessa, mutta ajatuksenvirta saattaa sanoa itsensä joskus irti. Olen oppinut suhtautumaan tähän lempeydellä, sillä herkkyys tuo mukanaan myös niin paljon hyviä asioita!

Minä saan kokea kauniit hetket äärettömän intensiivisesti. Miellyttävä estetiikka, värit, luonto, kokemukset ja tuoksut herättävät minussa aivan sanoinkuvaamattomia onnen ja kiitollisuuden tunteita.

Minun on helppo löytää muista ihmisistä heidän vahvuuksia ja nimetä niitä. Saan kokea suurta onnea löytäessäni ihmisisistä heidän vahvuuksiaan, sillä aito ilo valtaa minut havaitessani niitä. Jopa riemukkuus.

 

Jos sinä olet vasta matkalla hyväksymään herkkyytesi haluan sanoa sinulle tämän, ystäväni.

 

Kyse on sinuun sisälle rakennetusta mahtavan monipuolisesta ominaisuudesta ja työkalusta, jolla voit matkata itseesi ja saavuttaa mahtavia asioita. Anna tunteidesi elää, ole rohkea ja kohtaa ne. Käytä niitä tuomaan iloa ympärillesi. Ymmärrä itseäsi, hyväksy itsesi. Emme tule aina saamaan muiden hyväksyntää ja ymmärrystä, mutta se ei haittaa.

Rakastamalla itseäsi ja herkkyyttäsi, ei muiden hyväksynnällä enää ole niin väliä. Käytä erityisyyttäsi hyvään ja rakenna sen avulla itsesi näköinen elämä, jossa voit kukoistaa.

 

Ihanaa ja aurinkoista päivää sinulle,

Emppu Koo

 

erityisherkkyys

hyvinvointibloggaaja

Onko erityisherkkyys sinullekin tuttua? Oletko oppinut elämään herkkyyden kanssa? Kuinka hyödyt siitä arjestasi? Voit jakaa oman menestystarinasi Hohtoon-verkkosivuilla! Ota yhteyttä ja suunnitellaan juttu yhdessä!

-Emppu 

 

Lähteitä:

Omakohtainen kokemus

https://www.erityisherkat.fi/erityisherkkyys/

Ritaranta, S. 2014. Erityisherkkyys ei ole heikkoutta. Viitattu 6.8.2020, https://www.ttl.fi/tyopiste/erityisherkkyys-ei-ole-heikkoutta/

Aron, E. – Are You Highly Sensitive?, 1996. Viitattu 6.8.2020, http://hsperson.com/test/highly-sensitive-test/

Sand, I. Ilse Sandin HSP-testi. Viitattu 6.8.2020, https://erityisherkat-fi-bin.directo.fi/@Bin/0c83704f13f253328fa99df51b3cc1da/1596699668/application/pdf/171393/ea89b1_8332ab78a1ab4d628f79ad0462211150.pdf

Artikkelikuva: Pixabay

Psst! Teksti julkaista 7.8.2020 ja päivitetty 8.8.2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *